Vilhelm Bromander Unfolding Orchestra
Jorden vi ärvde

Skivbolag: Thanatosis Produktion
Utgivet: 25 april 2025

Jorden vi ärvde är basisten och kompositören Vilhelm Bromanders andra album som bandledare. Det första – 2023 års In this forever unfoldning moment – var ett existentiellt och på alla sätt rikt verk som med rätta förärade Bromander och hans orkester (nu namngiven som Unfoldning Orchestra) med OrkesterJournalens utmärkelse Gyllene Skivan. Och den tretton instrument urstarka orkesterns nymyntade namn är synnerligen kongenialt; musiken på debuten vecklar sannerligen ut sig efterhand: det är tre långa, fritt flödande stycken som alla omsorgsfullt bidar sin tid och xäxer fram med en sorts spirituell och organisk självklarhet, inte alls väsensskild från vad paret John och Alice Coltrane sysslade med. Det är ett alldeles underbart album.

När Bromander och hans vänner nu återvänder är det mesta sig likt. Och det enkom till nytta.

Den Stockholm-baserade bandledaren har sagt att Jorden vi ärvde är ett försök att sprida ljus över det faktum att jorden endast är oss till låns. På så vis är det ett hoppets album, som tar ställning för det vackra i världen och går i hedervärd klinch med bl.a. den illvilligt groende extremhögern samt den annalkande klimatkrisen.

Och som musikalisk mottståndkraft fungerar det utmärkt; jag kan rentav inte föreställa mig ett mer slagkraftigt motvärn.

För precis som på debuten växer även de här företrädesvis långa kompositionerna långsamt fram över tid. Tempot är till en början – med undantag för storbandsvängiga ”For Dewey” – försiktigt och trevande, som om musiken liksom tar pulsen på sakernas tillstånd, för att sedermera arrangera och orkestrerar ett så passande och effektivt försvar som möjligt. Det är en samlad och inte minst enormt fokuserad insats, där samtliga i bandet bidrar med så väl avvägda beståndsdelar att helheten blir en cocktail som egentligen borde spreta mer än den gör.

Men Bromander lyckas hela tiden hålla samman de fyra kompositionerna med en perfekt balans mellan det ömsom fjäderlätta, och det ömsom ekvilibristiska, och där i skarven mellan försvar och attack finns så många kvalitéer att det krävs upprepade genomlyssningar för att greppa albumets fulla bredd. Här finns både ett introspektivt vemod och en porlande lycka, men kanske främst finns här en sorts bräcklig ambivalens – kalla det gärna oro – som inte bara helt och hållet lierar sig med Bromanders avsikter med albumet, utan som också påvisar det stora bandet fulla potential och samlade kraft.  

Jorden vi ärvde är inget annat än en triumf.