Intervju
Koala Bar

Koala Bar, som består av grundarna Jonatan Duregård och Axel Ploman, samt Petter Göransson och Olof Yassin, är aktuella med den nya EP:n The Antelope. Den här gången har den Malmö-baserade kvartetten samarbetat med pianisten och producenten Leon den Engelsen, och spelat in i dennes Nordiq Sound Studios. Tidens Larm samtalade med bandet, om den nya EP:n, och om naturens inverkan på skapande.

Berätta om den nya EP:n The Antelope?

Axel: – The Antelope är ett samarbete med pianisten Leon den Engelsen som också är den som producerat och mixat låtarna. Även om denna EP, likt mycket annat vi gjort, drar åt det mörkare och existentiella hållet hoppas vi att lyssnaren också kan känna hopp och kanske framförallt igenkänning. Som i alla mänskliga kontakter behöver det inte alltid finnas en lösning just i stunden. Ibland vill man bara lyssna eller berätta något för att känna sig lite mindre ensam här i världen.

Om ni jämför de här fyra låtarna med era tidigare skivor. Hur skulle ni kategorisera dem, är det någon skillnad från er tidigare produktion?

Petter: – Låtarna på EP:n är skrivna med mer fokus på elektroniska instrument som analoga synthar, trummaskiner och sampling där alla i bandet och Leon bidrog till låtskrivandet. Tidigare var det till stor del Axel och Jonatan som skrev låtarna men när vi började skriva nytt var vi eniga om att vi skulle skriva tillsammans, och jamma fram låtarna. På så sätt har det blivit en levande process. Framförallt har det varit så att en idé eller en demo resulterat i något helt annat än vad som var intentionen från början. Det har varit mäktigt att se en låt gå från ett skelett till en stor svulstig jätte och vice versa. 

Ni strävar ständigt efter att musikalisk utveckling, och ständigt vara nytänkande, vad har det för inverkan på skriv- och skapandeprocessen?

Petter: – En av nycklarna är nog att vi försöker göra det intressant och kul för oss själva och förhoppningsvis även för lyssnaren. Jag tror att vår strävan efter musikalisk utveckling och nytänkande gör att vi inspireras att fortsätta skriva låtar och att inte nöja oss att skriva samma typ av låtar om och om igen. Vi har redan material för åtminstone två EP:s till, så jag tror även att detta gjort att vi blivit ett förhållandevis produktivt band. 

Jonatan: – Överlag är vi ganska eniga om att många artister i Sverige tar den bekväma formulär 1A-vägen och producerar nytt enbart utifrån vad lyssnaren vill höra. Det blir ganska snabbt själlöst, förutsägbart och ointressant. Vi försöker hela tiden påminna varandra om att testa nya grejer och att inte bara göra något som har "funkat" tidigare. Vi hade exempelvis enkelt kunnat följa upp vårt första, ändå relativt hyllade, album på svenska med ännu mer drömpop på svenska. Men vi tyckte helt enkelt att det hade varit för bekvämt och tråkigt. Vi pratar mycket om det, att kvalitet alltid måste gå före kvantitet. Det vill säga att vår musikaliska integritet alltid måste komma före antal lyssnare. Vi har hellre ett mindre antal dedikerade lyssnare som lyssnar på oss "på riktigt" än att vara något som "flyger satan" i 15 sekunder på TikTok då och då.  Fan vad banalt det där lät. Sken mitt omogna hat mot sociala medier igenom nu också? 15 sekunder är säkert på tok för långt för TikTok? Jaja, fuck it. Jag kunde sagt att vi är ett indieband, räcker så. 

Ni samarbetar med pianisten, kompositören och producenten Leon den Engelsen på The Antelope, vad har det här samarbetet tagit för uttryck för bandet?

Jonatan: – Du menar han magikern i skogen? Ska man vara snäll mot oss är detta ett 50/50 projekt. Men jag lutar nog mer mot att Leon står för en majoritet av - åtminstone - soundet och tonen på EP:n. Vi har lärt oss otroligt mycket av honom genom hela skrivprocessen. Inte minst är det en fantastisk känsla när man träffar en rakt igenom apskön människa som utöver detta är ett musikaliskt geni. Leon är, hands down, en av de mest ödmjuka och snälla personer jag mött. 

Axel: – Musiksamarbeten är också så mycket mer än bara själva musiken. Sättet att prata om och tänka på musik. Att kunna vara rak och ärlig kring vilken väg man vill ta, samtidigt som det är lika viktigt att vara öppen för det oväntade.

Jonatan: – En stark rekommendation är för övrigt att ta en stund för dig själv. Luta dig tillbaka i din fåtölj, förslagsvis med en liten liten rökig till sällskap och slå på Leons låt "Closure". Nej, nu får jag gåshud när jag tänker på det!

The Antelope är inspelad i en studio omgiven av skog i naturreservat Söderåsen. Är naturen viktig för er, i skapandet?

Jonatan: – Jo men att komma ut till Leon, möta honom i stövlar precis inkommen från något odlingsprojekt och bli serverad nymalet starkt kaffe och lyssna på fåglarna, klart det är intryck.

Axel: – Såväl som det påverkar Leons egna skapande har det i allra högsta grad påverkat vårt eget. Inte minst har skogen konkret tagit sig in på EP:n i form av olika sorters percussion. Vi har nog tänkt på EP:n som ett soundtrack, eller till och med en hyllning, till vår sinnessjukt vackra natur - det låter cheesy, visst. Men när man blir äldre kan man tillåta sig att vara det.

Hur märks den specifika inspelningsmiljön i låtarna på The Antelope?

Olof: – Jag tror inte att man ska underskatta de pauser man tar mellan tagningar och annat. Det är något annat att vara i en inspelningsmiljö med innerstadspuls än i ett skogslandskap exempelvis. Båda har sin charm och det kommer sannolikt avspegla sig i musiken man gör där och då i just den stunden. Det blir nästan som att musiken förmedlas genom någon form av miljö-filter, det är nog oundvikligt skulle jag säga.

Vad händer nu, blir det några spelningar i samband med den nya EP:n?

Axel: – Ja! I samband med detta släpp kände vi också att vi ville göra något nytt live, eller i alla fall utveckla vårt scenspråk både musikaliskt och visuellt. Därför har vi lagt tid på att försöka definiera oss själva som band och individer i rep-processen. Musiken är alltid det viktigaste för oss men det känns kul och inspirerande att föra in nya element som gör det roligare för oss att möta publiken, och roligare för publiken att möta oss. Dessutom har vi med oss fantastiska gäster och support på hela turnén och ser fram emot att få uttrycka oss live igen. Den 26:e mars har vi releasespelning på Babel i Malmö. Sedan spelar vi den 27:e mars på Scalateatern i Stockholm, 28:e mars på Stopet i Norrköping och 5:e april på Skeppet i Gbg. 

Petter: – Detta blir våra mest ambitiösa spelningar hittills avseende ljud, ljus och det visuella så vi är fan okristligt taggade.