Intervju
Jäverling ◇ von Euler

Musik för vänskap, som släpps den 3 april, är Henrik von Euler och Richard Jäverlings tredje studioalbum tillsammans som Jäverling ◇ von Euler. Tidigare har de två vännerna släppt musik som Dödens Dal, samt som Virke, där även Billie Lindahl varit med. Men när von Euler och Jäverling gick ned i skyddsrummet i Årsta den här gången var det egentligen inte med avsikten att producera ett nytt album. Det fanns inga planer på det. Tanken var att de skulle spela in stommar för att använda som loopar och bakgrundsljud till en annan produktion.

– En snabb affär var det tänkt som, menar Henrik Von Euler. Flytande lunch med mellanöl på fredagen och sen ner i studion för att spela in en eller två tagningar.

När duon sedan lyssnade genom de tio bakgrunder som de improviserat fram, och spelat in live, kände de direkt att materialet stod på egna ben. Den ofta ganska ansträngande och uttråkande processen som innefattar postproduktion och pålägg behövdes inte. Knappt någon mix heller.

– Det lät redan klart som det var. Närvaron, slumpmässigheten och ögonblicksbilden kändes starkare och viktigare än allt annat, och så gjorde det ju också att vi fick mer tid över till annat.

Med facit i hand tror von Euler att det var därför de spelade som de gjorde. De trodde helt enkelt inte att någon skulle höra musiken i den ursprungliga formen, eftersom den var tänkt att ingå i något större. De startade processen i tron om att det skulle vara något annat, något som visade sig fel.

– Det här är något vi pratar om ofta; att tänka att man ska göra något, gå in i det med själ och hjärta, och misslyckas. Det finns något fint och oberäkneligt i det. Det sista man vill göra är att spela in en skiva som man redan vet hur den låter. Då blir det bara en kopia av något annat. Värdelöst. 

Jäverling och von Euler kallar Musik för vänskap ”ett ambient tyngdtäcke för sömnlösa nätter”, och påstår att ”poängen med ambient framstår som tydligast när den får kontrastera mot alternativen, mot samtid och omvärlden”. En väldigt fin programförklaring.

Vad är själva poängen ambient, tycker ni?

– Oansenlig musik utan struktur, melodier och kontext. För vila och återhämtning. Knappt något innehåll. Sedan är ju genren ett träd med många grenar, valiumambient är ur terapisynpunkt ofta helt perfekt men kan slå snett. Man får passa sig noga!

Låttitlarna på Musik för vänskap är inte sällan dystopiska och anspelar på någon form av förödelse (”I skuggan av tiden”, ”Förhöjd undergång”, ”Eftervärldens melodi”). Omslaget pryds av en färggrann kärnvapenexplosion. Därtill är alltså albumet inspelat i ett skyddsrum.

Hur kommer det sig att ni valt att fördjupa er i förödelse?

– Till skillnad från våra tidigare album som Jäverling ◇ von Euler fanns det initialt inget klart koncept för vilka teman musiken skulle gestalta. Vi hade dock tidigt på bordet ett svampmoln i pastell. Med en sådan stark utgångspunkt kommer resten ofta helt naturligt. Elände och medhårsambient i någon slags samklang.

Samtidigt som det vilar en allvarsam och definierad tyngd över det här albumet härbärgerar musiken likväl en enorm tröst. Det finns något svårdefinierat hoppfullt i de här tio spåren. Inte minst har det en titel som står i fin kontrast all förödelse.

Varför har ni valt titeln Musik för vänskap?

– Själva albumtiteln var ett tidigt utkast som vi först kasserade. När idéen till omslaget föll på plats kändes vänskapstemat intressant igen, när det varma och nära fick konstrasterna mot det tröstlöst hotfulla.  

Vad har arbetet med albumet haft för inverkan på er vänskap?

– Vi bor inte längre grannar, så vi behöver planera och mer medvetet vårda vår vänskap idag. Att ses och spela är ett viktigt nav. Jag tror att vi är mer sams nu än förr om åren. Dels för att vi ses mindre, men vi har väl också lärt oss att acceptera varandras knäppheter.