Etiketten 
Ultraääni Records

I ett branschklimat där de stora aktörerna ständigt dominerar blir de mindre och oberoende alltmer viktiga, inte minst ur ett perspektiv som har för avsikt att främja såväl mångfald som kulturell verkshöjd. Det är en marknadsmässig företeelse som går igen i snart sagt all kultur; den att det inte sällan är hos de mest marginaliserade bolagen som de mest intressanta kulturyttringarna går att finna.

Idag lanserar Tidens Larm Etiketten, en med jämna mellanrum återkommande artikelserie med avsikt att kasta välförtjänt ljus på de entusiaster som förlitar sig på integritet och passion, och som obönhörligen arbetar för en bredare, mer varierad kultur.

Och först ut är den finska etiketten Ultraääni Records. 

För tio år sedan, när Arsi Keva stod i begrepp att starta Ultraääni Records, vände han sig till vännen Sami Sänpäkkilä – som driver skivbolaget Fonal Records – för råd och vägledning. Det råd han fick var lika kort som det var som kärnfullt: ”Gör det bara inte.”

Men Arsi lyssnade inte. I stället sjösatte han Ultraääni 2016, främst som ett sätt att bidra till den lokala musikscenen i Tammerfors – eller Finlands ”motkulturella huvudstad”, som han själv kallar den. Den ursprungliga visionen var ett pågående projekt där han kunde samarbeta med sina vänner som gjorde musik, och göra den tillgänglig för andra.

– Det började i liten skala. Jag gav ut kassetter i upplagor om högst 75 exemplar. Jag skrev ut kassettomslagen i skolan, eller varhelst jag kunde.

Idén att driva ett skivbolag hade dock funnits länge. Redan under studietiden i etnologi i Jyväskylä 2009–2012 visste Arsi att han ville engagera sig i undergroundmusikscenen. I Jyväskylä fanns internetradiostationen Radio Hear, som även anordnade evenemang.

– Min kusin Helena var en del av Radio Hear-gänget, och eftersom jag inte kände någon i stan började jag umgås med dem.

År 2013 flyttade Arsi till Tammerfors för att studera konst. Tre år senare, när en knäoperation hindrade honom från att åka skateboard, kände han att han behövde lägga sin tid och energi på något annat. Det var då idén om skivbolaget började ta form på allvar.

– Numera finns bolagets publik främst utomlands, men grundtanken är fortfarande densamma: att sprida lite glädje i människors liv genom att erbjuda riktigt bra musik. Jag vet att det är väldigt svårt att driva en skivbutik i dag, så jag blir verkligen glad om mitt bolag kan bidra till att en butik får fler betalande kunder.

Ultraäänis utgivning har genom åren varit både mångfacetterad och bred. Skivbolaget har släppt album inom en rad olika genrer, däribland finsk folkmusik, psykedelisk rock, dub, synthpop och experimentell, improviserad pianomusik. På senare tid har dock fokus legat på jazz, och bolaget har gjort sig ett namn just för sina jazzutgåvor.

– Det verkar finnas ett växande intresse för jazz bland människor med olika bakgrunder, säger Arsi. Jag inspireras oftast av musiker som har ett eget tillvägagångssätt – människor som följer sin egen väg i konsten och i livet. Jag uppskattar verkligen den attityden och det förhållningssättet, som ofta finns just inom jazzen.

Att följa sin egen väg i konsten är något Arsi själv tagit fasta på i sitt arbete med Ultraääni. Han gör mycket av arbetet kring distributionen själv, inklusive designen av skivomslagen.

– Jag använder tuschpennor, scanner, skrivare och Photoshop. Det blir oftast en blandning av sådant jag ritar för hand och sådant jag kopierar. Jag inspireras mycket av hur Sun Ras skivor såg ut – de han gjorde på Saturn. Även andra privatpressade utgåvor och handritade reggaeetiketter hör till de estetiska referenser som syns i bolagets utgivningar.

Tidigare tryckte Arsi omslagen i Helsingfors, hos den grafiska verkstaden Kalasataman Seripaja. Men nyligen, i samband med att han flyttade hela Ultraääni-verksamheten från sin källare till en större studio i Tammerfors, köpte han egen utrustning för screentryck. Målet är att på sikt bli helt självförsörjande vad gäller designen.

– Jag gillar tanken på att arbetet – alltså de handtryckta omslagen – får ett eget liv. Att någon hittar en skiva i en butik någonstans, blir nyfiken på det handgjorda utseendet och bestämmer sig för att ge den en chans.

Artisterna som samarbetar med Ultraääni är både inhemska och internationella. Akter från den lokala scenen i Tammerfors söker Arsi själv upp, exempelvis på den lilla undergroundscenen Pethaus. Med de utländska artisterna är det oftast tvärtom.

– På något sätt hittar dom mig. Jag vet inte riktigt hur, men dom kanske känner till skivbolagets utgåvor och tycker att etiken och estetiken stämmer överens med deras arbete – och då vill dom samarbeta. Det var till exempel så jag började jobba med Organic Pulse Ensemble, det svenska jazzprojektet av multiinstrumentalisten Gustav Horneij.

Oftast tar Arsi hjälp av vänner när ett album ska färdigställas. Samuli Tanner och Jarno Alho har mastrat mycket av bolagets utgivning, och Fredrik Lavik – som driver Jazzaggression Records – har tidigare hjälpt till med distributionen.

– Jag är verkligen tacksam för allt han gjort!

Numera sköter Arsi dock distributionen själv.

– Det innebär att jag packar och skickar skivor till butiker över hela världen. Om det blir för mycket att hantera själv, betalar jag en vän för att hjälpa till ett par dagar med att packa. Det känns fantastiskt att kunna erbjuda jobb till mina vänner. Tiderna är tuffa och pengarna räcker inte till för någon – åtminstone inte någon jag känner.

I dessa digitala tider fokuserar Ultraääni främst på fysiska utgåvor. Målet har alltid varit att ge ut artefakter som kombinerar bildkonst och musik. Vissa utgåvor finns digitalt på Bandcamp, mest som ett sätt att marknadsföra de fysiska skivorna. Arsi har inte mycket till övers för Daniel Ek (Spotifys ägare) och hans syn på hur musik och andra affärsområden ska marknadsföras.

– Jag läste nyligen att han donerat en löjligt stor summa till militärteknologi. Jag vill hålla mig så långt borta som möjligt från allt han och hans företag representerar.

För närvarande råder ekonomisk depression i Finland. Inte helt olikt Sverige består regeringen till största delen av en extremt högerorienterad falang, vars nedskärningsiver håller på att rasera det finska samhället. Det, i kombination med att många människor under de senaste åren har vant sig vid att inte behöva betala för musik, gör det utmanande att driva ett skivbolag.

– Konst, själva idén om den och om att skapa den, är något som högern aldrig kommer att förstå. Eftersom dom inte kan begripa den grundläggande idén – och inte heller tjäna pengar på den – tycker dom att den bör raderas. Det är en av anledningarna till att regeringen skär ner på alla kulturområden i Finland. Det är en atmosfär som gör det svårt att arbeta inom kultur och konst. För att uttrycka det enkelt: den största utmaningen för allt på den här planeten är kapitalismen. Det är det värsta ekonomiska system man kan tänka sig.

Arsi Keva om två rekommendationer från Ultraäänis katalog:

– Om jag måste välja en utgåva att rekommendera blir det den första Oiro Pena 10'' (Ultra-023). Den startade verkligen något nytt och satte riktningen för bolaget. Jag är väldigt stolt över den utgåvan. Jag screentryckte omslagen själv på Kalasataman Seripaja mitt i natten och hann precis med sista bussen till Tammerfors. Två dagar senare åkte jag och min fru för att arbeta på Midnight Sun Film Festival i Sodankylä. Fredrik Lavik hade gjort ett inlägg om skivan på sociala medier och beställningarna började strömma in. Jag satt och packade beställningar i baksätet på bilen hela vägen – typ 1000 kilometer. Det var galet.

– Och så finns det den här killen som kallar sig Lightman – ”Finlands Augustus Pablo”. Jag är verkligen stolt över att kunna hjälpa till att ge ut hans skivor. Han är en legend inom Helsingfors skateboardscen, och jag har varit ett fan av honom sedan jag var liten.

– Lightmans nya LP, Trombi, släpps i augusti. Utgåvan är ett samarbete mellan Ultraääni, Helmi-Levyt och den legendariska Helsingforsbaserade skivbutiken Eronen, där jag har varit stamkund sedan jag var typ 15. För mig personligen är det här en väldigt viktig utgåva.

Läs också vår recension av Ville Vallavuos album Commemoration Song, utgiven på Ultraääni.